Gå til sidens indhold
Stx, hhx og htx skal klæde de unge bedre på til uddannelsessystemet, og vi vil sikre et mere blandet gymnasium.

Gymnasium

Et blandet og bedre gymnasium

Skolen skal være et mødested for vores børn og unge og et tilbud om et lærerigt, fagligt og blandet fællesskab. Når stadig flere gymnasier bliver etnisk opdelte, er det derfor et problem for sammenhængskraften.

For når vores uddannelsessystem slår revner, så er det selve fundamentet som den danske samfundsmodel hviler på, der er i fare. For alle børn og unge skal have mulighed for at møde ind på et uddannelsessted af høj faglig kvalitet, uanset hvor deres forældre har råd til at bosætte sig.

Derfor har vi med aftalen om elevfordeling på landets gymnasier besluttet at sætte en stopper for den udvikling, hvor nogle skoler må dreje nøglen om, fordi et område affolkes. Og bremse polariseringen i de store byer, hvor antallet af gymnasier, der har mere end 30 pct. med ikke-vestlig herkomst næsten er tredoblet på ti år.

Det udfordrer integrationen og giver problemer, der er til at tage og føle på: Stærk social kontrol for eksempel i form af overvågning af piger med udenlandsk baggrund. Det kan vi som samfund ikke være tjent med.

Det har vi gjort

  • Vi har vedtaget en elevfordelingsaftale, hvor vi sikrer blandede gymnasier i og omkring de større byer og dæmmer op for polariseringen af gymnasierne. Elevernes mulighed for at prioritere gymnasium fastholdes og på landsplan er det cirka samme andel som i dag, der får opfyldt deres 1. prioritet.

  • Vi har samtidig sikret levedygtige gymnasier i hele landet, fordi aftalen holder hånden under gymnasierne i tyndt befolkede områder.

Apropos...

Erhvervs­uddannelser

Erhvervsuddannelser gør Danmark rigere

Se mere

Psykiatri

Et centralt mål for Socialdemokratiet at lave en 10-årsplan for psykiatrien.

Se mere

Beskæftigelse

Flere i arbejde

Se mere

Uddannelse

Uddannelse for alle

Se mere

Vil du være med i fællesskabet?

Som intromedlem af Socialdemokratiet bliver du en del af et stærkt politisk fællesskab, der arbejder for at sikre solidariteten, styrke velfærden og gennemføre den grønne omstilling.

Meld dig ind i dag og vær gratis medlem til den 31.12 2024.

Bliv gratis intromedlem

Gå til indmeldelse