Gå til sidens indhold

Inflation og Økonomi

Inflation

Danmark er som alle vestlige lande ramt af stigende priser. Det er ikke noget, regeringen kan få til at gå væk med et trylleslag, for prisstigningerne bunder i udefrakommende omstændigheder, vi ikke kan påvirke.

Efterdønningerne af coronapandemien sætter stadig de globale forsyningskæder under pres, og Putins brutale krig i Ukraine har presset energi- og fødevarepriserne yderligere op.

Både Finansministeriet og De Økonomiske Råd forventer, at inflationen vil falde til et mere normalt niveau allerede næste år.

Vi skal ramme den ansvarlige og retfærdige balance mellem at hjælpe de danskere, der er hårdest ramt af stigende priser nu og her. Men samtidig gøre det målrettet, så vi ikke risikerer at puste unødigt til inflationen.

Selvom store skattelettelser kan lyde tillokkende, så vil det skubbe yderligere til inflationen. Inflationen vil stige jo flere penge, der er i omløb. Dermed vil det faktisk kun gøre det hele endnu værre.

Derfor vil det ikke være en hjælp. Tværtimod. Vi skal håndtere den her situation ansvarligt og klogt. Det er netop derfor, vi har fremsat målrettede forslag, som hjælper nogle af dem, som er hårdt ramt. Men som ikke gør problemerne større.

Det har vi gjort

  • At komme igennem inflationskrisen er lige nu vores vigtigste opgave. Vi fører en ansvarlig og retfærdig økonomisk politik, som i år leverer en markant opstramning af finanspolitikken. Det bidrager til at reducere inflationen.

  • Vi har samtidig indgået en række brede aftaler, der hjælper danskerne i en tid med inflation. Der er samlet set prioriteret ca. 10 mia. kr. til inflationshjælp. Elafgiften bliver banket helt i bund. Loft over huslejestigninger. En frivillig indefrysningsordning for energiregningen denne vinter. De pensionister, der har mindst, får 5.000 kr. skattefrit. Børnefamilier får målrettet hjælp. For at nævne nogle. Og der kan blive behov for at gøre mere.

Apropos...

Beskæftigelse

Flere i arbejde

Se mere

Et Danmark tættere på hverdagen

Danmark er for lille til store forskelle. 

Se mere

Skat

Et skattevæsen vi kan stole på

Se mere

Klima og miljø

Danmark skal igen være en grøn stormagt

Se mere

Vil du være med i fællesskabet?

Som intromedlem af Socialdemokratiet bliver du en del af et stærkt politisk fællesskab, der arbejder for at sikre solidariteten, styrke velfærden og gennemføre den grønne omstilling.

Meld dig ind i dag og vær gratis medlem til den 31.12 2024.

Bliv gratis intromedlem

Gå til indmeldelse