Psykiatri

Fri og lige adgang. Socialdemokratiet foreslår en 10 års plan for en mere moderne psykiatri, hvor psykiske sårbarhed og sygdom behandles på lige fod med fysiske lidelser.


Flere og flere mennesker får brug for hjælp i psykiatrien. Det gælder vores børn og unge, der tidligt mærker forventningspresset i uddannelsessystemet, på sociale medier og fra samfundet. Det samme gælder de voksne. For selvom stigningen i dårligt mentalt helbred er størst blandt unge kvinder, så ses tendensen i næsten alle aldersgrupper. Lidelser som stress, angst og depression er efterhånden blevet de nye store  folkesygdomme, hos både børn og voksne. Det medfører et kæmpe pres på vores sundhedsvæsen og stiller samtidig store krav til den forebyggende indsats i kommuner, på skoler og i vores uddannelsessystem.


På syv år er der sket en fordobling af børn med psykiske diagnoser som ADHD, autisme, depression eller angst. I 2017 var det 9 procent af alle børn, der havde fået en psykisk diagnose, inden de gik ud af 9. klasse.1 Siden 2009 er antallet af børn og unge, som bliver behandlet i psykiatrien, mere end fordoblet. Og i 2018 var der mere end
33.000 børn og unge, som fik behandling. Antallet af patienter i voksenpsykiatrien er også steget voldsomt. Og i 2018 fik over 120.000 voksne mennesker behandling i psykiatrien.

Derfor tror vi heller ikke på, at man kan løse alle udfordringer i psykiatrien med et snuptag. Fra den ene dag til den anden. Det kræver et langt sej træk og en langsigtet plan. En plan, hvor vi tænker 10 år frem og med klare,realistiske visioner lægger spor ud til en mere moderne psykiatri, der er ligestillet med andre sygdomsområder.
Og hvor vi er gode til både at forebygge og til at helbrede. Vi mener der er behov for store visioner. Og en realistisk tilgang til, hvordan vi på den lange bane når derhen, hvor psykiske sårbarhed og sygdom behandles på lige fod med fysiske lidelser.


Vi skal blive bedre til at sætte ind, før det går galt. Det skal ikke være nødvendigt at have en diagnose før man kan få hjælp. Den vigtigste forudsætning for at skabe bedre forhold for de mennesker, der bliver ramt af psykiske lidelser, er at stoppe den store tilgang til psykiatrien. At sørge for, at færre bliver syge.


Det kræver, at vi bliver bedre til at forebygge. At vi sætter ind i skolen. At vi holder op med at presse vores unge og i stedet giver dem rum og plads til at udfolde og udvikle sig. Og at vi bliver bedre til at behandle, når sygdommen rammer.


Derfor foreslår Socialdemokratiet 11 tiltag, på baggrund af 5 principper, som både skal sikre, at færre bliver syge, og at dem, som allerede er blevet syge, får bedre hjælp.

 

Læs mere i vores udspil: En 10 års plan for psykiatrien:

Filer:


En 10 års plan for psykiatrien.pdf (1)
PDF
103 KB