22. april 2019

Mennesker med handicap fortjener en stærkere stemme i Folketinget

Handicappolitik Vi snakker alt for lidt om handicappolitik og det fylder alt for lidt på Christiansborg. Den aktuelle debat om sundhedsreformen er – desværre – et godt eksempel: Uden den store bevågenhed har regeringen og Dansk Folkeparti netop indgået en delaftale om det specialiserede socialområde, altså en del af handicapområdet, som de simpelthen ikke kan være bekendt.

Anne Sina. Folketingskandidat, Taastrupkredsen

Rigtig mange mennesker her i Høje-Taastrup og resten af Danmark forholder sig i deres hverdag til det at have et handicap: enten fordi de selv har et større eller mindre handicap eller fordi de er forældre, familie eller venner til et menneske med et handicap. Nogen skal forholde sig til manglende fysisk tilgængelighed – fx trappetrin, som gør det umuligt at komme ind i en bygning.

 

For nogle handler det om manglende faglig forståelse og om at skulle slå i bordet og tage nogle kampe for at finde sin rette plads. Andre igen skal slås for at få et arbejde og en uddannelse og at få lov til at bidrage på sine egne præmisser.

 

Vi snakker alt for lidt om handicappolitik og det fylder alt for lidt på Christiansborg. Den aktuelle debat om sundhedsreformen er – desværre – et godt eksempel: Uden den store bevågenhed har regeringen og Dansk Folkeparti netop indgået en delaftale om det specialiserede socialområde, altså en del af handicapområdet, som de simpelthen ikke kan være bekendt.

 

Problemet er, at regeringen og DF vil nedlægge regionerne, som I dag driver mere end 100 vigtige specialiserede tilbud med høj faglighed målrettet eksempelvis mennesker med hjerneskade eller svær autisme. Hvis ikke disse tilbud - og dermed en masse erfaring og særlig viden - skal forsvinde, som det desværre allerede er sket med alt for mange institutioner, dengang man lavede kommunalreformen, så kræver det, at man finder en løsning.

 

Men i stedet for at finde en langsigtet og holdbar løsning for de tilbud, som næsten 1.000 børn og 3.500 voksne bruger hver dag og som i nogle tilfælde endda er deres bosted, så udskyder man at tage endeligt stilling til efter valget, fordi man først vil lave en undersøgelse. En undersøgelse er fin nok - men jeg vil vove den påstand at sådan en lappeløsning og så mange måneders uvished omkring fremtidens bosted, uddannelse og hverdag ville man simpelthen ikke byde andre grupper i det her samfund. Det er ikke i orden.

 

Handicappolitik handler om os alle sammen – og det er et område, der betyder meget for mig. Hvis jeg bliver valgt, vil jeg virkelig gerne vil slå et slag for langt bedre forhold for mennesker med handicap på Christiansborg. Det er der vist brug for.