Gå til sidens indhold

Værdig velfærd

Verdens bedste velfærdssamfund

Før folketingsvalget i 2019 sagde vi, at vi ville sætte velfærden først. Det har vi gjort. Vi har lagt den blå regerings besparelser på velfærden bag os. Så kommuner og regioner ikke skal starte et nyt år med at skære ned.

Vi har styrket vores sundhedsvæsen, daginstitutioner, folkeskoler, ældrepleje og uddannelser. Vi er blandt de lande, der har haft den laveste overdødelighed under pandemien. Og vi har kompenseret kommuner og regioner, så pengene til at bekæmpe corona ikke har betydet besparelser på velfærden.

Vi har holdt hånden under velfærden. Og rigtigt meget fungerer godt, men vores børn, syge og ældre fortjener en bedre velfærd, end det vi har nu.

Der er ikke altid tid til omsorg og nærvær. De ansatte løber hurtigt. Mange søger væk fra fagene, og for få søger ind på uddannelserne. Når arbejdsmiljø og arbejdsvilkår bliver dårlige, så skaber det en ond cirkel. Endnu mindre nærvær, mere travlhed, færre nye kolleger.

Det er den største udfordring for velfærdssamfundet de næste 10 år, fordi det ikke kan løses med penge alene. Vi skal sætte ind på flere områder: Attraktive jobs og uddannelser, godt arbejdsmiljø og gode arbejdsvilkår.

Socialdemokratiet vil altid stå vagt om den danske model, men vi anerkender samtidig, at løn har betydning og er en del af løsningen. Vi skal lytte til alle muligheder og have alle gode forslag på bordet, når det handler om manglen på arbejdskraft.

Vi er stolte over det velfærdssamfund, vi gennem generationer har bygget. Coronaepidemien har vist os, hvor meget vi kan, når vi står sammen og tager ansvar for hinanden. Nu er tiden kommet til, at vi tager de næste skridt.

Danskerne skal have tillid til, at det fælles velfærdssamfund er der for os den dag, vi har brug for det.

Det vil vi

 • Vi skal sikre bedre arbejdsvilkår, og lønnen betyder noget. Vi har som et første skridt foreslået at give SOSU’er fuld løn på anden del af grundforløbet.

 • Vi skal af med ventelisterne og udvikle det nære sundhedsvæsen. Vi har givet regionerne frie rammer til at løse opgaven uanset omkostningen.

 • Vi skal have mindre detailstyring, dokumentation og papirarbejde. Og mere nærvær, omsorg og faglighed. Vi skal omprioritere 2,5 mia. kroner fra administration til varme hænder. Og indføre et regelstop.

 • Alle børn skal have en god start på livet. Vi skal investere i vores uddannelser. Mere livslang læring og højere kvalitet.

 • Trygheden ved at blive gammel skal tilbage. Ældre skal have mere frihed til at vælge den hjælp, der passer til dem.

Vigtigste resultater

 • Løftet økonomien i kommuner og regioner med knap 11 mia. kroner.

 • Indført minimumsnormeringer i daginstitutioner.

 • Flere lærere i folkeskolen.

 • Afsat penge til 1.000 ekstra sygeplejersker og 1.000 flere SOSU’er.

 • Løftet psykiatrien og lavet en aftale om en 10-årsplan for psykiatrien.

 • Vi har løftet sundhedsområdet med blandt andet nye rettigheder til fødende, op til 25 nye nærhospitaler og bedre lægedækning.

Apropos...

Beskæftigelse

Flere i arbejde

Se mere

Skat

Et skattevæsen vi kan stole på

Se mere

Børn

Alle børn skal have en god start på livet.

Se mere

Klima og miljø

Danmark skal igen være en grøn stormagt

Se mere

Vil du være med i fællesskabet?

Som intromedlem af Socialdemokratiet bliver du en del af et stærkt politisk fællesskab, der arbejder for at sikre solidariteten, styrke velfærden og gennemføre den grønne omstilling.

Meld dig ind i dag og vær gratis medlem til den 30.06.2023.

Bliv gratis intromedlem

Gå til indmeldelse