11. juli 2015

Kommuneaftalen

Socialdemokratiet har indgået en aftale med Venstre, DF og Radikale om kommune- og regionsaftalerne.

Vi har i går på Socialdemokratiets initiativ indgået en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der sikrer flertal bag kommune- og regionsaftalerne under en fremtidig S-regering.

I aftalen forpligter partierne sig gensidigt til at stemme for de aktstykker i finansudvalget, der udmønter kommuneaftalen og regionsaftalen. Det gælder aftalerne i år og fremtidige aftaler - også under en S-ledet regering.

I forbindelse med gårsdagens aftale om, hvordan kommuneaftaler i fremtiden håndteres, er der opstået nogle misforståelser. Dem vil vi gerne uddybe i det følgende.

For det første har nogen forstået det sådan, at regeringen stod til at falde, hvis de kom i mindretal. Det er ikke tilfældet.

Havde regeringen ikke haft et flertal, ville der have været et kaos i forhold til kommunernes økonomi – indtil det tidspunkt hvor regeringen kunne have sjakret sig til en aftale med de konservative. Og det højst sandsynligt med en pris, som vi ikke ville synes om.

For det andet har mange antaget, at vi har indgået en aftale med regeringen, fordi vi er enige i deres økonomiske politik. Det er på ingen måde tilfældet.

Vi socialdemokrater har meget stor respekt for det kommunale selvstyre. Derfor har vi altid forsvaret det aftalesystem, som betyder, at der laves en samlet økonomiaftale for de 98 kommuner, via KL (Kommunernes Landsforening).

Grundlæggende skal man ikke være i tvivl om, at vi socialdemokrater ville have lavet en kommuneaftale, der så anderledes ud, hvis vi havde fået lov til at fortsætte i regering. Derfor vil vi også benytte alle rimelige muligheder for at ændre på den førte politik under denne regering.

Men det vil ikke være rimeligt at tage landets kommuners økonomi som gidsel blot for at kunne score nogle billige point ved at drille den siddende regering. Tværtimod lever vi op til vores eget løfte om, at vi vil opføre os lige så ansvarligt i opposition, som vi gør, når vi er i regering.

Det gør vi ved at søge indflydelse og tage ansvar.