9. august 2017

Peter Hummelgaard: Lars Løkke og regeringen har intet lært af finanskrisen

Lars Løkke i nærmest komisk forsøg på vaske hænder efter finanskrisen


Lars Løkke er i dagens Berlingske ude i et grotesk forsvar af Venstres ageren i nullerne. Her forsøger han i nærmest komisk grad at vaske hænder efter finanskrisen.

Der findes ikke kraftig nok sæbe til, at Løkke kan vaske sine hænder rene for sit ansvar under finanskrisen.

Det her interview med Løkke er både rystende og totalt blottet for selverkendelse. I dag er det ti år siden, at finanskrisen officielt gik i gang og i den forbindelse frikender Lars Løkke sig selv og Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti flertallet tilbage i nullerne for noget som helst ansvar. Han takker sågar Gud. Det skriger til himlen…

Venstres synderegister er langt

Men lad os lige genopfriske minderne. Det er masser af eksempler på, hvorfor Lars Løkkes hænder slet, slet ikke kan vaskes rene:

  • Den danske finanskrise har kostet det danske samfund mindst 400 milliarder kroner i tabt velstand. I løbet af nullerne førte den daværende borgerlige regering en grotesk uansvarlig økonomisk politik, hvor man af 3 omgange gav ufinansierede milliardskattelettelser, som pumpede forbruget endnu mere op, mens man med skattestoppet pustede til boligboblen.
  • Den daværende VK-regering nægtede at gribe ind i bankernes uansvarlige og grådige adfærd. Eksempelvis gik Danske Bank fra en samlet værdi på 592 mia. kr. i 1998 til astronomiske 3,5 billioner kr. i 2008, hvor det globale korthus af gældspapirer kollapsede. Man havde sågar en større gearing af sine værdier i 2008, end Lehman Brothers havde inden investeringsbanken gik ned. Et udtryk for en vækst, som ikke var drevet af sunde aktiviteter.
  • VKO-flertallet nægtede sågar at se alvoren i øjnene, da krisen ramte. I august 2008 afviste Anders Fogh pure, at Danmark var på vej ind i en recession. Og selv efter at Lehman Brothers krakkede, hvor det stod klart for alle på kloden hvor alvorligt det var, ville den daværende regering ikke ruste Danmark til den recession alle kunne se var på vej. 
  • Fra 2009 buldrer krisen for alvor i Danmark. I en længere periode bliver der 1000 nye arbejdsløse om ugen i Danmark. Den værste krise siden 1930'erne. En krise der går hårdest udover de kortest uddannede og lavest lønnede. Lars Løkke er blevet statsminister og vælger at kriseregningen ikke skal betales af bankerne eller andre ansvarlige for misgerninger, men af lige præcis dem med de korteste uddannelser og laveste lønninger. Dagpenge bliver markant forringet. Efterlønnen udhules og udfases. Der skæres i uddannelse. Der skæres i velfærden. Alt i mens slipper de ansvarlige af krogen.

 

Regeringen og Venstre har intet lært

Listen over misgerning og forsømmelser i nullerne er desværre endnu længere!

Krisen kan stadig mærkes af de fleste ikke bare i Danmark, men i hele den vestlige verden.

En væsentlig forklaring på den politiske turbulens vi ser rundt omkring har sine rødder i den Store Recession som er fulgt i kølvandet på finanskrisen. Og har vi lært noget?

Tilsyneladende ikke. Regeringen mener, at bankerne bliver mobbet og at vi nu - i komplet modstrid med alle anbefalinger - skal slippe tøjlerne over bankernes adfærd igen. Grotesk.